Rijnwoude (uit de pers) Rijnwoude Koerier 8 januari 2014
Stevige beschoeiingen, kunstig gevlochten rillen, fraaie houtwallen... u kunt ze bewonderen langs de Kruiskade/Spookverlaat. De noeste leden (zowel mannen als vrouwen) van de Vogelwerkgroep Koudekerk-Hazerswoude e.o. maken er heel wat uurtjes zoet om dat prachtige natuurgebied te onderhouden.
En of en toe helpen de Lions een handje. Het gebied ligt grofweg tussen de Oostvaart en de Compierekade. Ten noorden grenst het gebied aan de ruilverkavelingweg Spookverlaat en ten zuiden aan de boerderijen en weilanden in de Riethoornse Polder.
Het natuurgebied bevat een schat aan bomen en planten; het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) heeft enige jaren geleden (2009) een inventarisatie gemaakt van de planten die er groeien: een indrukwekkende lijst. En dat is niet alles. De vogelaars hebben er in de afgelopen jaren wel 160 verschillende soorten vogels 'gespot'. Reden genoeg om in het voorjaar of in de zomer een wandeling door het gebied te maken; vooral een nadere beschouwing van een houtwal geeft een interessant inkijkje in een wel zeer aparte biotoop.
De leden van de Lionsclub Rijnwoude helpen de Vogelwerkgroep steevast tweemaal per jaar met het knotten van wilgen het opwerpen van houtwallen, het aanleggen van beschoeiingen en het opruimen van het (afval)hout. Naast het clubgebouw (de Zaagbek') op het erf van de boerderij vanheeft de Vogelwerkgroep een indrukwekkende houtvoorraad aangelegd: de stammetjes sorteert men naar dikte en lengte. De vrijwilligers van de Vogelwerkgroep(in door Staatbosbeheer ter beschikking gestelde jasjes) zagen de stammetjes in stukken en ze verkopen de blokken als openhaardhout; de stammetjes kunnen echter ook goed gebruikt worden als steunpilaren voor beschoeiingen en rillen. Rillen zijn vlechtwerken van takken die m.b.v. stevige stammetjes overeind worden gehouden.
De Lions ruimen op hun agenda altijd een plaatsje in voor het hoofdstuk `immateriele dienstverlening' en daar past het wilgenknotten uitstekend in; in december en in februari gaan de Lions met de vogelaars op stap om het gebied weer klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Afgelopen week was het perceel ten oosten van de plas aan de Amaliahut aan de beurt en er is ruimte gecreeerd voor jonge bomen. Het werk moet uiteraard met de nodige deskundigheid plaatsvinden; aan houtkappers die ooit de Sahara boomvrij gemaakt hebben, is uiteraard geen behoefte. Interessant is dat de leden van de Vogelwerkgroep precies weten welke bomen van belang zijn voor vogels: bomen die geheide voedselbronnen zijn voor de zangvogeltjes, spaart men natuurlijk.
Als u een wandeling door het gebied maakt, vergeet dan niet dat de natuur in onze polder regelmatig een steuntje in de rug nodig heeft. In een cultuurlandschap is een ongerepte natuur een utopie. Dat er in onze gemeente een Vogelwerkgroep bestaat die met veel enthousiasme voor dat steuntje zorg draagt, is een felicitatie waard: `de Zaagbek' is meer dan een watervogel! Sportief dat de Lions elk jaar hun steentje bijdragen.